Nietolerancja glutenu badania – o to często pytają pacjenci w gabinecie lekarskim. Gluten jest białkiem zawartym w zbożach m.in w pszenicy czy życie. Część osób jednak nie toleruje tego składnika. Inną kwestią jest to, że obecnie panuje moda na dietę bezglutenową zatem coraz więcej osób wykonuje badania na nietolerancję glutenu.
Nietolerancja glutenu badania DNA
Zdecydowanie najpoważniejszą formą nietolerancji glutenu jest celiakia. Celiakia jest chorobą genetyczną, a więc jest zapisana w naszych genach. Jeśli chcemy się dowiedzieć, czy nam ona zagraża warto wykonać test genetyczny. Jest on prosty dla pacjenta, bezbolesny, a jego wynik jest ważny przez całe życie. Badania genetycznego nigdy nie musisz powtarzać. Ważne, żeby wykonując takie badanie wybrać laboratorium, które nie tylko posiada doświadczenie w analizach DNA ale również certyfikat IVD na dane badanie. Ten certyfikat oznacza, że dany test jest przeznaczony do diagnostyki medycznej.
Nietolerancja glutenu – jakie inne badania wykonać?
Oczywiście są na rynku dostępne również badania na inne nietolerancje glutenu. Można sprawdzić, czy pacjent ma alergię na gluten. W tym wypadku przeprowadza się analizę przeciwciał IgE. Popularne są również testy na opóźnioną alergię lub inaczej nietolerancję pokarmową. Ocenie w tym wypadku podlega inna klasa przeciwciał – IgG. Niestety testy te chociaż wyglądają bardzo zachęcająco dla pacjenta nie zostały uznane za wiarygodne. Żadne badania kliniczne nie potwierdziły ich skuteczności i ważności w ocenie nietolerancji pokarmowych u pacjenta. Biorąc pod uwagę fakt, że ceny tych badań nie są niskie nie warto ich wykonywać, jeśli faktycznie zależy Ci wyłącznie na sprawdzonej metodzie.
To oczywiście tylko wybrane testy na nietolerancję glutenu. Warto pamiętać, że nie zawsze dieta bezglutenowa jest zdrowa. Jest to dieta mocno niedoborowa, zatem jeśli nie ma takiej potrzeby nie warto na nią przechodzić. Dieta bezglutenowa bez wyraźnych wskazań medycznych nie jest również zalecana w leczeniu chorób autoimmunologicznych. Istnieje mit, że warto ją stosować w chorobie Hahsimoto, jednak jeśli pacjentka nie ma celiakii to jest ona w tym wypadku nieuzasadniona.